KoningsTaptoe

(21-10-2017) HENGELO – Tot grote spijt heeft het bestuur van de KoningsTaptoe Hengelo het unanieme besluit genomen de organisatie van de taptoe op de vooravond van Koningsdag te stoppen.

Aan alle aanmeldingen van prachtige korpsen, evenals de inzet van vrijwilligers was geen gebrek. Het is gebleken dat het organiseren van het evenement financieel niet meer haalbaar is. Belangrijke sponsoren hebben zich teruggetrokken. De muzikale ambitie om Hengelo opnieuw als taptoe-stad op de kaart te zetten is niet gelukt.

Als Stichting Taptoe Hengelo betreuren wij het besluit en willen we alle muzikanten, vrijwilligers, bezoekers, sponsoren en andere betrokkenen van de afgelopen jaren heel hartelijk danken voor vier succesvolle prachtige taptoes.


Korte geschiedenis

De oorsprong van de taptoe gaat terug tot in de tijd van Prins Maurits, omstreeks het jaar 1600. De taptoe neemt in de militaire muziek een zeer bijzondere plaats in. Oorspronkelijk was het een signaal, geslagen op de drum of geblazen op de trompet of hoorn. Destijds werd er ’s avonds in de garnizoenen en kantonementen een signaal geslagen of geblazen als teken dat de soldaten zich naar hun nachtverblijven moesten begeven, want de “TAP” ging “TOE”.

Naar Engels voorbeeld is de taptoe de laatste tientallen jaren uitgebreid tot een show, waarin de medewerkende muziek- en tamboerkorpsen alleen of samen optreden. De afsluitende finale is te beschouwen als voortzetting van de oorspronkelijke ceremoniĆ«le taptoe. De uitvoering van de taptoe door burger- en tamboerkorpsen is de laatste jaren hand over hand toe genomen en gezegd mag worden – voor diverse korpsen – met veel succes.

hengelomarktHengelo kent een rijk verleden aan taptoes in de jaren ’50 en de jaren ’60. Zelfs het toenmalige marktplein was een groot taptoeterrein. De indeling in de vakken was passend bij de moderne bouw van die tijd. Het aangrenzende Telgenflat is de stijl in doorgetrokken. Dit vormde toen een mooi geheel.

 

“Met de derde keer organiseren in 2016 is de KoningsTaptoe formeel een traditie in Hengelo”.

In 2014 is de traditionele Taptoe nieuw leven ingeblazen door de Hengelose Oranje Vereniging. Vanwege het grote succes is in 2015 de tweede Taptoe georganiseerd. De Taptoe in Hengelo krijgt een steeds professionelere uitstraling met grote namen en een geweldig groter wordend publiek. In 2016 is de derde taptoe georganiseerd worden. Daarmee is de oude Hengelose traditie nieuw leven ingeblazen aldus Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo.

Op deze pagina worden de muziekkorpsen die bijdragen aan de internationale Taptoe 2017 aan u voorgesteld.

Volg ons ook op facebookFacebook.com/TaptoeHengelo.


Sinds 1 januari 2016 is de Stichting Taptoe Hengelo door de Belastingdienst aangemerkt als een Culturele Algemeen Nut Beoogde Instelling (ANBI), bekend onder RSIN nummer: 854391605.