KoningsTaptoe

Welkom op de website van de KoningsTaptoe.

Op de vooravond van Koningsnacht en Koningsdag vindt er een groot muzikaal evenement plaats op de markt in het centrum van Hengelo. Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting Taptoe Hengelo (STH). De Taptoe vind plaats op de markt in het centrum van Hengelo. Dit is het Taptoeterrein bij uitstek;  bijzondere akoestiek, grote tribunes voor het publiek, uitstekend uitgelicht terrein en een organisatie die oog heeft voor de kwaliteit van de verzorging van zowel de deelnemende muzikale korpsen alsmede het bezoekende publiek.

Jaarlijks wordt op 26 april een groot muzikaal evenement georganiseerd: de KoningsTaptoe.

Met de KoningsTaptoe wordt het startsein gegeven van de nationale feestdag Koningsdag en de verschillende fantastische festiviteiten in Hengelo. Een groep muzikale en vooral gepassioneerde vrijwilligers willen jaarlijks een professionele en mooie KoningsTaptoe organiseren. Toegang is gratis!


Korte geschiedenis

De oorsprong van de taptoe gaat terug tot in de tijd van Prins Maurits, omstreeks het jaar 1600. De taptoe neemt in de militaire muziek een zeer bijzondere plaats in. Oorspronkelijk was het een signaal, geslagen op de drum of geblazen op de trompet of hoorn. Destijds werd er ’s avonds in de garnizoenen en kantonementen een signaal geslagen of geblazen als teken dat de soldaten zich naar hun nachtverblijven moesten begeven, want de “TAP” ging “TOE”.

Naar Engels voorbeeld is de taptoe de laatste tientallen jaren uitgebreid tot een show, waarin de medewerkende muziek- en tamboerkorpsen alleen of samen optreden. De afsluitende finale is te beschouwen als voortzetting van de oorspronkelijke ceremoniële taptoe. De uitvoering van de taptoe door burger- en tamboerkorpsen is de laatste jaren hand over hand toe genomen en gezegd mag worden – voor diverse korpsen – met veel succes.

hengelomarktHengelo kent een rijk verleden aan taptoes in de jaren ’50 en de jaren ’60. Zelfs het toenmalige marktplein was een groot taptoeterrein. De indeling in de vakken was passend bij de moderne bouw van die tijd. Het aangrenzende Telgenflat is de stijl in doorgetrokken. Dit vormde toen een mooi geheel.

 

“Met de derde keer organiseren in 2016 is de KoningsTaptoe formeel een traditie in Hengelo”.

In 2014 is de traditionele Taptoe nieuw leven ingeblazen door de Hengelose Oranje Vereniging. Vanwege het grote succes is in 2015 de tweede Taptoe georganiseerd. De Taptoe in Hengelo krijgt een steeds professionelere uitstraling met grote namen en een geweldig groter wordend publiek. In 2016 is de derde taptoe georganiseerd worden. Daarmee is de oude Hengelose traditie nieuw leven ingeblazen aldus Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo.

Op deze pagina worden de muziekkorpsen die bijdragen aan de internationale Taptoe 2017 aan u voorgesteld.

Volg ons ook op facebookFacebook.com/TaptoeHengelo.


Sinds 1 januari 2016 is de Stichting Taptoe Hengelo door de Belastingdienst aangemerkt als een Culturele Algemeen Nut Beoogde Instelling (ANBI), bekend onder RSIN nummer: 854391605.